Bioflavonoid

Bioflavonoidok (bioflavonok). A flavon szó jelentése latinul: sárga. Gyógyhatású vegyület, mely a legtöbb gyógynövény gyógyhatásáért felelős. Jelenleg több, mint 6000-féle flavonoid-szerkezetü vegyületet ismerünk. Ezek közül azokat nevezzük bioflavonoknak, vagy bioflavonoidoknak, melyek rendelkeznek a P-faktor hatással, tehát a vénák és a kapillárisok falait tömíti, gátolja a kollagén lebomlását, így segíti az érfalak rugalmasságának megőrzését, erősíti azokat.

A gyógyászatban a rendkívül erős antioxidáns hatása miatt a bőr fiatalságának megőrzésére, valamint tumoros megbetegedések megelőzésére alkalmazzák eredményesen.

Legismertebb bioflavonoid a rutin, a citromban található. Ezt a vegyületet a Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel (izolálta először) a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásai során, és P-vitaminnak nevezte el (a P-faktor hatás miatt). A C-vitamin hatását erősíti és kiegészíti, tehát általában együtt tudnak jelentős hatást kifejteni, a természetben is általában együtt találjuk meg őket. Főként a citrusfélékben (Citroideae), a kamillában (Matricariae flos) és a csipkebogyóban (Rosae pseudo-fructus) vannak jelen.

Toxikus hatásukról a tudománynak mindeddig nincs tudomása.

Mivel a bioflavonoid nem nélkülözhetetlen a szervezet számára, ezért napi szükséges mennyiség sem létezik, ugyanakkor mivel rendkívül erős antioxidáns hatású és a fent említettek mellett még gyulladáscsökkentő, simaizom-görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, keringésstabilizáló, érszűkület kialakulásának folyamatát lassító, antiallergiás, antivirális, májvédő, diuretikus hatása is van, ajánlott a – nem jelentős – többletbevitel.


TERMÉKEK