Kolin

Kolin (Kémiai vegyjele: C5H14NO) A B-vitaminok komplex csoportjába tartozó, vízben oldódó, esszenciális vegyület, bár nem sorolják a B-vitaminok közé, mivel az emberi szervezet is képes szintetizálni.

Az emberi szervezetben a kolin szerepet játszik a sejtek közötti információ-átadás, a sejtek energiaellátásánk, a sejten belüli kommunikáció folyamataiban és a sejtek szerkezetének és funkcióinak megőrzésében, valamint akadályozza a zsírsejtek beépülését és elszállítását, serkenti az memóriát és az agy egyéb funkcióit, nyugtató hatású.

Megtalálható a tojásban, a tejben.

Hiányállapotában magas vérnyomás, koncentráció és memóriazavar, ingerültség, alvászavar, szívpanaszok, fejfájás, fülzúgás, a test fokozódó elzsírosodása.

Mivel a kolin a B-vitaminokhoz sorolható és a növényekben nagyon csekély mennyiségben van jelen, így a vegetáriánusoknak figyelni kell ennek pótlására.

Napi szükséglet egy átlagos felnőtt esetében: 1000 mg.


TERMÉKEK