Mangán

Mangán (manganum, vegyjele Mn, rendszáma: 25) Ezüstös, fémes csillógású barnás-fekete színű átmenetifém.

A szervezetben fontos szerepe van az anyagcsere-folyamatokban, szükséges a szaporodáshoz, a növekedéshez, a sebgyógyuláshoz, serkenti az agy működését. A szervezetben kb. 15-20 mg van jelen és az epével választódik ki.

A mangán megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, zabpehelyben, búzacsírában, mogyoróban, lenmagban, szójában, ananászban, almában, szamócában, áfonyában, céklában, parajban, petrezselyemgyökérben, fejes salátában, tojásban, fekete teában.

Hiánya terméketlenséget, idegrendszeri zavarokat, izommozgás koordinációjának zavarát, a csontok fejlődésének zavarát idézheti elő, de jelentkezhet térdfájdalom, szédülés, hallászavar, rossz egyensúlyérzék is.

Túladagolásával a mérgezés általános tünetei, valamint impotencia, koraszülés, abortusz, pszichiátriai zavarok jelentkezhetnek.

Napi szükséget egy átlagos felnőtt esetében 1mg.


TERMÉKEK