Agávé szirup

Mi az az agávé?

Az agavé egy spárgaféle, mely az amerikai kontinensen őshonos. Mexikóban és az Egyesült Államokban található a legtöbb faj. Több felhasználhatósága is van, használják dísznövényként és haszonnövényként is. A hódításoknak és terjeszkedéseknek köszönhetően szinte minden trópusi, szubtrópusi és meleg régióban elterjedt. Valószínűleg már több, mint 9000 éve használják. A növényből általában cukrot, szirupot és tequilát készítenek, mi most a sziruppal fogunk foglalkozni.

 Az agávé növény

Az már régóta köztudott, hogy a répacukor nem a legegészségesebb édesítőszer, így egyre többet kísérleteznek alternatív cukorpótlókkal. Régebben a mesterségesen előállított „cukrokat” részesítették előnyben, de mostanában már a természetes és egészségesebb édesítőszerekkel próbálkoznak, általában sikerrel. Blogunkban már sokféle természetesen édesítőszerről írtunk, de az agavé szirup eddig még nem került terítékre, mostanáig.

Hogyan készül az agávé szirup és mire használható

Előállítása igencsak egyszerű, a növény száraiból nyerik ki a folyadékot, ami a szirupot képezi. Minél idősebb a növény, annál több folyadékot tudunk belőle kinyerni. Az agavé szirup nem a legjobb édesítőszer, ha fogyókúrázunk, mivel szinte ugyanakkora a kalóriatartalma, mint a kristálycukornak. Nagyobb részben tartalmaz glükózt és fruktózt. Glikémiás indexe viszont sokkal kedvezőbb, mivel csak 30 körüli értéken mozog, így rendkívül alacsonynak tekinthető. A szirup kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez, édesítéshez, könnyen oldódik. Másfélszer édesebb, mint a kristálycukor, így kevesebb mennyiség is elég belőle. Az egyik legnagyobb előnye, hogy nincsen utóíze, így nem ronthatjuk el vele a hosszú időn át készülő süteményt. Általában a természetesen édesítőszerek rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, így használatuk javasolt sütéshez-főzéshez. Ha megkóstoljuk, akkor enyhén hűsítő érzetet kelt. Sok vitamint és tápanyagot is tartalmaz, köztük vasat, magnéziumot, cinket, E-, C-, és D-vitamint.

Tények és tévhitek

365 grammos agávé szirup

Az utóbbi években aggasztónak vélt hírek is felröppentek az agavé szirupok körül. Szerencsére ezek csak alaptalan félelmek, mivel bizonyítottan egészséges termékekről van szó. Sokan azt vetették fel problémának, hogy sok fruktózt tartalmaz, így nem lehet olyan egészséges. Ez csak akkor következhet be, ha silány minőségű szirupot állítanak elő. A megfelelően előállított szirup kiváló tápanyagforrás, egészséges és nagyszerű édesítőszer. Igaz, hogy nem kevés kalóriát tartalmaz, de glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel kevesebb kell belőle, mint a kristálycukorból, ha ugyanazt az édességet szeretnénk elérni.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a terméket, mivel kiváló tápanyag tartalma mellett, nincsen utóíze és könnyű vele „dolgozni”. Nálunk pedig csak és kizárólag prémium minőségű termékeket vásárolhat.

Webáruházunkban a linkre kattintva tudja elérni a 365 grammos agávé szirupunkat.