Eritritol

Mi az az eritritol és honnan ered?

Az eritritol már több, mint 20 éve van jelen a köztudatban Európában és Amerikában, de például Japánban lassan 30 éve használják. Sokszor csak eritritnek szokták nevezni. Az eritritol egy természetes cukoralkohol, mely természetes módon számos gyümölcsben, köztük szőlőben, dinnyében körtében és még gombákban is megtalálható. Erjesztéssel készült ételekben is jelen van, ilyenek például a sajt, szójaszósz és a bor.

Cukor, melasz, vagy keményítő erjesztésével állítják elő, a folyamathoz élesztőt használnak.

Az eritritolt egy brit kémikus, John Stenhouse fedezte fel 1848-ban, miközben erjesztett és friss gyümölcsökkel kísérletezett.

Jellemzői: íz, kalóriatartalom, szervezetre gyakorolt hatása
Íze olyan, mint a cukoré, viszont 30%-kal gyengébb az édessége, cserébe viszont 94%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. Vagyis, ha 100 grammnyi kristálycukorban van 400 kalória, akkor 100 grammnyi eritritben csak 24 kalóriát tartalmaz. Mivel teljesen természetes édesítőszer, így semmilyen formában nem hátrányos a szervezetre. Nap, mint nap használjuk, csak éppen nem tudunk róla. A felépítéséből adódóan nem bontja le szervezetünk, így mindenféle kölcsönhatás nélkül kiürül és így nem okozhat mellékhatásokat, emésztési problémákat.

eritritol.jpg

Miért is jó nekünk?

Az eritritet általában por, vagy kristályos formában találjuk meg a boltok polcain. Glikémiás indexe 0, vagyis egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, így akár még cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Íze hűsítő, enyhén mentolos és 160 Celsius fokig megőrzi édességét, így sütéshez nem a legalkalmasabb, de más receptek édesítéséhez kiváló lehet. Az eritrit akár még a fogakat is védheti, mivel elkezdtek kísérletezni és tanulmányokat végezni ezen a területen. Már bizonyított tény, hogy a cukor elősegíti a fogszuvasodást, mivel a szájban található baktériumok a cukorból nyerik az energiát, mely után olyan anyagokat termelnek, mely a fog romlásához vezet. Tanulmányok szerint az eritrit nem segíti elő a baktériumok szaporodását és energiaellátását, így bátran adhatjuk gyermekeinknek is.

Megéri használni!

Az eritritol tehát egy kiváló édesítőszer, melyet mindenkinek csak ajánlani tudunk. Alig van benne kalória, semmiféle tekintetben nem ártalmas a szervezetünkre, nem emeli az inzulinszintet és még segíthet is fogaink megóvásában. GMO-mentes növényekből állítják elő, így hosszú távú használat mellett sem lehet hatása szervezetünkre. Mivel gyengébb az édessége, mint a cukornak, gyakran szokták más édesítőkkel keverni, ami általában a stevia. Kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, de süteményekhez és magas hőfokot igénylő receptekhez tisztán kevésbé alkalmas, mivel elvesztheti édességét.

 

Ha szeretne vásárolni eritrites édesítőszert, akkor ajánljuk az 500 grammos és az 1 kilógrammos kiszereléseket is.