Kókuszvirág cukor

Tehát, a következő néhány bekezdésben a kókuszvirág cukrot fogjuk górcső alá venni. Megvizsgáljuk származási területe, gyártásának, feldolgozásának folyamata, mindezek ökológiai- és az egészségre gyakorolt hatása, valamint személyes tapasztalatok alapján.

 

Honnan is származik a kókuszvirág cukor?

A kókuszvirág cukor, mint sok, Ázsiából származó élelmiszer-alapanyag, nem is annyira új, csupán ide, az európai piacra sokáig nem jutott el a híre. Tulajdonképpen Délkelet-Ázsia egyik legismertebb és leghasznosabb növénye a kókuszpálma (Cocos nucifera), melyről nagyon sokan – Jcoconut-palm-tree-2.jpgáva szigetén és az indiai-óceáni szigetvilágban – úgy tartják, hogy „az Élet Fája”, hiszen az emberek ennek a fának különféle részeiből készítenek otthont (házat, háztetőt), élelmiszert (kókuszolajat, kókuszchips-t), italt (kókuszvizet), ruhát (kókuszrost-textíliát), szőnyeget (lábtörlőt), szerszámot (kefesörtét, zsinort, tömítőanyagot) és még cukrot is több, mint négyezer éve. A felhasználás kapcsán még egy érdekesség: a Második Világháborúban és a Vietnámi Háború idején, amikor elfogytak az infúzióhoz használt sóoldat-készletek, friss kókuszvizet (nem összekeverendő a bolti kókuszvíz-itallal!) infúzionáltak a betegekbe, sok sebesült életét mentve meg ezzel.

 

Földrajzilag a legalkalmasabb terület a kókuszvirág cukor gyártására Indonézia és a Fülöp-szigetek, hiszen ebben a régióban a magas páratartalom és a bőséges csapadék is adott a folyamatos termeléshez. Jelenleg is itt találhatóak a legnagyobb kókuszvirág cukor-gyártók.

 

Hogyan készítik?

A kókuszpálma (Cocos nucifera) az egyszikűek (liliopsida) osztályába, a pálmavirágúak (arecales) rendjébe és a pálmafélék coconut-sugar-palm.jpg(arecaceae) családjába tartozó faj. Magassága elérheti a 25-30 métert, a felfelé enyhén keskenyedő törzse egyenes, vagy – az állandó tengerparti szél hatására – enyhén ívelt, színe világos, szürkés. Nagy, 4-6 méteres levelei száma átlagban 25-35, melyek a törzs csúcsán helyezkednek el. Virágai sárga színűek. Átlagos élettartama 75-80 év. Egyetlen növényből naponta átlagban 2 liter pálmavirág-nedv nyerhető, mely a kókuszvirág cukor alapanyaga. A gyártás módszere pedig nagyon egyszerű: a kinyert pálmavirág-nedvet meghatározott hőfokú „lassú tűzön” melegen tartják, hogy a nedvességtartalom természetes elpárolgását segítsék. Addig tartják a tűz fölött, míg a kívánt állagot el nem érik. A végeredmény lehet cseppfolyós, sűrű-massza, vagy kristályos szerkezetű.flower2.jpg

 

Egy hektáron 75%-kal több kókuszvirág cukor állítható elő, mint nádcukor, ráadásul a növényeket nem kell megsemmisíteni hozzá. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) „a világ legfenntarthatóbb édesítőjének” nevezte meg a kókuszvirágcukrot.  A hagyományos technológia igen kíméletes, így a kókuszvirág cukorban megmaradnak a vitaminok (többek között B1, B2, B3 és B6) és ásványi anyagok (nem esszenciális aminosavak). Glikémiás indexe az ismert, más cukorfélékhez viszonyítva alacsony, 35, így a lassú felszívódás miatt, fogyókúránál – a kókuszvirág cukor fogyasztásával – elkerülhető a „jojó-effektus”.

 

Felhasználása Magyarországon

coconutflowersugarn7.jpgMa Magyarországon, a boltokban kapható az indonéziai és a fülöp-szigeteki kókuszvirág cukor is mind a három formában: cseppfolyós, sűrű-massza, és kristályos cukorként. Aromájukban érezhető enyhe kókusz íz és illat – néha a fentebb említett technológia miatt enyhe, kellemes karamell-mellékíz – színe az enyhén barnástól a sárgás-barnáig előfordul, édesítőereje és felhasználhatósága is megegyezik az ismert szacharózéval (répacukorból készült kristálycukor). Webáruházunkban megtalál 500 grammos és 1 kilós kiszereléseket is.

Fogyasszák jóízűen, egészségükre!