Stevia por

Pár éve Magyarországon még semmit nem lehetett olvasni a stevia-ról (vagy magyarosítva: sztívia), de az utóbbi időben egyre jobban berobbant a köztudatba és ma már sokszor az egészséges életmód egyik alapelemének számít. Mi ez az anyag? Miből nyerik? Milyen hatásai vannak a szervezetre? Tényleg egészséges? Igyekszünk a legfontosabb kérdéseket megválaszolni.

 

Származási országa és felfedezése

A steviát a Jázminpakóca (Stevia rebaudiana) leveleiből nyerik. Ezt a növényt már több ezer éve használják Paraguay és Brazília területein. Általában gyógyszerek és teák édesítésére használták fel a guaranik (Paraguay lakosságának legnagyobb része). A növényt Petrus Jacobus Stevus-ról nevezték el, aki a Valenciai Egyetem botanikai szakának professzora volt. 1899-ben egy svájci botanikus, Moisés Santiago Bertoni kutatásokat végzett Paraguayban, így először ő írta le pontosan a növény jellegzetességeit és az édességet. Kevés kutatás történt erről a növényről, egészen 1931-ig, amikor is két francia kémikus izolálta a glikozidokat, melyek az édességet adják. A glikozidok pontos szerkezetét 1955-ben publikálták hivatalosan.

 A Stevia port ebből a növényből állítják elő

Az 1970-es évek elején kezdett elterjedni, először Japánban, majd a 80-as évek közepétől az Egyesült Államokban és Európában. Ahhoz képest, hogy már több, mint 40 éve jelen van a piacon, mostanáig nem kapott nagyobb figyelmet. Szerencsére rájöttek, hogy mennyire egészséges ez a természetes édesítőszer, így sokkal könnyebben tudott elterjedni és elfoglalni méltó helyét a köztudatban.

 

Tulajdonságai és felhasználása

Számos állagú stevia édesítőszer létezik a piacon (por, szirup, tabletta), de a legelterjedtebb a por. Porcukor hatású, de a nádcukornál akár 300-szor is édesebb lehet. Nagyon jó a szervezetre gyakorolt hatása, mivel nem tartalmaz szénhidrátot, ezért kalóriát sem, a glikémiás indexe 0, vagyis nem emeli meg a vércukorszintet. Kísérleti tanulmányok szerint, hosszú távon még csökkentheti is a vércukorszintet és a vérnyomásra is kedvezően hathat. Diéta alatt is bátran alkalmazható, cukorbetegek számára pedig ideális választás. Sütéshez-főzéshez tökéletes alkalmas, mivel magasabb hőfokon sem veszít édességéből (198 °C-ig).

 

Szinte minden recepthez felhasználható, amihez édesítés szükséges, de figyeljünk rá, hogy teljesen más tulajdonságokkal bír, mint a répacukor. A stevia gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, megtalálható benne, A, C, E és P-vitamin, valamint cézium, magnézium, kálium, foszfor, cink, vas, kobalt és mangán.

 

Komolyabb felhasználás előtt mindenképpen próbálja ki a reggeli kávéjában, teájában, mivel nem mindenki szereti az ízét, sokan mentásnak érzik.

 

Most, hogy már ismeri a stevia édesítő tulajdonságait és jótékony hatásait, nyugodtan vásárolhat ilyen terméket webáruházunkból és egészségesebb életet élhet. Kínálatunkban megtalál folyékony édesítőt, adagolós tablettát, por állagút és még vágott stevia levelet is.